Aromatyczne kawy gorące

Aromatyczne kawy gorące

Kawy gorące – poznajmy najlepsze przepisy. Dowiedzmy się, jak przygotować austriacką kawę korzenną czy też Englisch Breakfast Coffee.

Polacy najczęściej pijają kawy gorące. Rano, zaraz po przebudzeniu, by dobrze zacząć dzień. Po południu, aby rozkoszować się ich smakiem. Wieczorem – by nadal mieć mnóstwo energii do działania.

Gorąca kawa

Gorąca kawa

Uwielbiamy kawy gorące. Lecz jak je przygotować, by były eksplozją znakomitego smaku i aromatu? Poznajmy kilka niezwykle oryginalnych, ciekawych przepisów na kawy gorące. Serdecznie zapraszamy do lektury!

Austriacka kawa korzenna – smakuje wybornie. Dowiedzmy się, jak ją przygotować. Składniki:
4 paski skórki pomarańczowej (7×1 cm)
4 paski skórki cytrynowej (2×1 cm)
20 goździków
4 łyżki zmielonej kawy (najlepiej Arabica La Pastora Dotta Tarrazu)
1/3 litra zimnej wody
Sposób przyrządzania: do dzbanka włożyć paski skórek pomarańczowych i cytrynowych oraz goździki. Kawę wsypać do filtra i zaparzyć. Po upływie ośmiu minut kawę można rozlać do kubków. Głęboki aromat złagodzony zostanie przez nuty cytrusowe i korzenne. W razie potrzeby dosłodzić do smaku.

Wiedeńska korzenna gwiazda – ta kawa jest niezwykle oryginalna. Smakuje wybornie zwłaszcza w chłodne dni. Sprawdźmy zatem, czego potrzebujemy, by móc przygotować ją we własnym domu:
Składniki:
4 laski cynamonu
8 goździków
8 jagód ziela angielskiego
8 łyżek zmielonej kawy (najlepiej Arabica San Juan Antiqua)
1 filiżanka bitej śmietany
cynamon
Sposób przyrządzania: laski cynamonu, goździki i ziele angielskie wrzucić do dzbanka. Odmierzyć wodę do zaparzenia 8 filiżanek kawy. Kawę wsypać do filtra i zaparzyć. Odczekać około 8 minut, a następnie rozlać kawę do gorących filiżanek, przybrać bitą śmietaną i posypać cynamonem. To doskonale rozgrzewająca kawa na długie zimowe wieczory.

English Breakfast Coffee – ta wspaniała kawa pita jest przez mieszkańców Wysp Brytyjskich z wielkim upodobaniem. O poranku smakuje wprost niebiańsko. Spróbujmy przygotować ją sami, by poczuć nieco angielskiego klimatu w swoim domu. To nic trudnego! Składniki:
12 dkg świeżych fig (4-6 owoców)
25 dkg ziarnistej kawy (najlepiej indyjskiej Plantation A, ewentualnie kenijskiej AA Plus Superstar, etiopskiej Djimah lub Mocha)
25 dkg kawy ziarnistej (najlepiej kolumbijskiej Excelso, Supremo lub Pensylvania)
Sposób przygotowania: figi umyć i pokroić na drobne cząstki (około 0,5 cm). Wstawić do piekarnika o temperaturze 150 stopni i prażyć przez 1-2 godziny. Ziarna zmieszać z prażonymi figami, zmielić i przechowywać w zamrażarce w pojemniku hermetycznym. Taki sposób przechowywania pozwoli utrzymać aromat przez 2 miesiące. Jak przyrządzić napar? Do filtra nasypać zmielonej mieszanki (1 łyżka na filiżankę naparu) i zaparzyć do dzbanka. Serwować w gorących filiżankach. Ta niezwykła kawa śniadaniowa do dzisiejszego dnia podawana jest w najlepszych hotelach angielskich.

Kawy gorące – świeże, aromatyczne, po prostu pyszne! Warto wypróbować nasze oryginalne przepisy, by cieszyć się ich wspaniałym ,niecodziennym smakiem!

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *