Ekologiczna uprawa kawy.

Ekologiczna uprawa kawy.

Tradycyjna, ekologiczna uprawa kawy staje się w ostatnich latach coraz bardziej popularna. Sprawdźmy zatem, czym się charakteryzuje i na czym dokładnie jest oparta.

Wiele osób pragnie, by ich życie było jak najbliższe naturze, ekologiczne. Dlatego tradycyjna, ekologiczna uprawa kawy zyskała w ostatnich latach szereg zwolenników. Dowiedzmy się zatem, na czym polega i jakie płyną z niej korzyści!

Ekologiczna uprawa kawy

Ekologiczna uprawa kawy

Ekologiczna uprawa kawy to tak naprawdę nic innego, jak sposoby znane od wieków. Wiele lat temu plantacje kawowca nie miały nic wspólnego z mechanizacją, osiąganiem wysokich plonów (niekiedy kosztem jakości).

Niewielkie, tradycyjne plantacje najczęściej zacienione były drzewami. Czy używano jakichkolwiek środków chemicznych, by drzewka rosły lepiej? Oczywiście, że nie! Jedynym nawozem był wówczas naturalny nawóz zwierzęcy połączony z tradycyjnym kompostem (który rzecz jasna pochodził z gospodarstwa właściciela plantacji).

Taka uprawa kawy korzysta także z odpadków powstałych w wyniku obróbki kawowca – jako naturalny kompost znakomicie służą bowiem takie elementy, jak wykorzystany już miąższ owoców, gałęzie czy liście.

Pamiętać musimy, iż ekologiczna uprawa kawy to taka, która nie wiąże się z żadnym sztucznym nawożeniem. Oznacza to zarazem brak chemicznych środków ochrony roślin, czyli pestycydów.

Jednak, kiedy pijamy kawę z plantacji ekologicznej, mamy pewność, iż jest ona w stu procentach naturalna i zdrowa. Wiadomo, iż musimy zapłacić za nią nieco więcej niż za produkt z plantacji przemysłowej. Dlaczego tak się dzieje? Choćby dlatego, iż ekologiczna plantacja rodzi znacznie mniej kawy niż przemysłowa (zwykle w granicach 1200 kg z hektara, gdy przemysłowa może dostarczyć jej z jednego hektara nawet około 4000 kg).

Fani ekologicznego, zdrowego stylu życia nie zważają jednak na cenę, pragną bowiem spożywać jak najwięcej produktów naturalnego pochodzenia, uprawianych z dala od wszelkiego rodzaju pestycydów.

Bardzo często na plantacjach ekologicznych nadal kultywuje się tradycyjny, ręczny zbiór. Tego typu uprawy usytuowane są najczęściej na terenach wyżynnych oraz górskich.

Warto spróbować kawy ekologicznej, uprawianej na naturalnych plantacjach – chociażby po to, by ocenić, czy jej smak różni się od tej, która pochodzi z upraw przemysłowych.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *