Kawa, kawa, kawa

Kawa z mlekiem

Kawa z mlekiem

Uwielbiamy kawy z mlekiem od zawsze. Kochamy ich delikatny i subtelny smak. Na szczęście łatwo możemy przygotować je w domu. Polacy niezwykle chętnie sięgają po kawy z mlekiem. Uwielbiamy bowiem ich niezwykle subtelny, delikatny smak. Jakie kawy z mlekiem możemy przygotować we własnym domu? Zapraszamy do lektury! Cappuccino – włoski specjał kawowy z dodatkiem spienionego mleka (rzadziej z bitą śmietaną) i szczyptą sypkiej czekolad lub kakao dla ozdoby. Podawane często z gałką lodów do smaku. Nazwa napoju pochodzi od brązowo- czerwonego habitu mnichów kapucynów, którzy wynaleźli ten rodzaj kawy. Świeżo zaparzone Cappuccino jest wlewane do dużej filiżanki, następnie naczynie napełnia się do górnej krawędzi świeżo spienionym mlekiem i na końcu ozdobione szczyptą naturalnego kakao. Włosi rozróżniają kilka sposobów podawania kawy Cappuccino. W zależności od upodobań proszą o Cappuccino senza schiuma (bez pianki), Cappuccino chiaro (z mniejszą ilością kawy, zaś większą ilością mleka) lub Cappuccino scuro (z mniejszą ilością mleka). Cafe au Lait – to francuska wersja kawy mlecznej. Najprawdziwszą przyrządza się, przeparzając przez kawę mleko. Potrzebne jest jednak do tego specjalne urządzenie, którym dysponują jedynie specjalistyczne kawiarnie. Na co dzień Cafe au Lait przygotowuje się z kawy i spienionego mleka. Ogromne znaczenie mają proporcje mleka oraz kawy. W Cafe au Lait proporcja ta wynosi 1:1. Zwykle dopełnia się kawę spienionym mlekiem i posypuje odrobiną czekolady. Tradycjonaliści uważają jednak, że prawidłowo serwuje się Caffe au Lait, podając kawę i dwa dzbanuszki : ze spienionym mlekiem i kawą. Następnie należy nalać oba składniki jednocześnie, aby strumienie ich się krzyżowały. Czas na kolejny przysmak – Caffe Latte. To następna klasyczna kawa włoska. Składa się z mleka i kawy w proporcji 1:1. Do wysokiej, żaroodpornej szklanki należy nalać mleko i spienić je, następnie do dzbanuszka z dzióbkiem wlać zaparzone espresso i delikatnie nalać do mleka (do brzegu szklanki). Kawa i mleko powinny się rozwarstwić, wówczas na dnie szklanki będzie mleko, potem 1,5 – 2 cm warstwa kawy i na wierzchu piana mleczna. Można ewentualnie łyżeczką dołożyć pianki mlecznej, by zakryć miejsce, w którym wlewaliśmy kawę. Pierwsze przyrządzenie Latte może być trudne, lecz jeśli temperatura mleka będzie odrobinę niższa niż temperatura kawy, łatwiej będzie osiągnąć zamierzony efekt. Działają tu bowiem najprostsze prawa fizyki, według których płyn o niższej temperaturze zawsze utrzymuje się w niższych...

Więcej...
Przepyszne kawy deserowe

Przepyszne kawy deserowe

Kochamy kawy deserowe. Przygotowujemy je zawsze, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Poznajmy przepisy na proste i pyszne kawy deserowe. Przepyszne kawy deserowe – któż z nas ich nie uwielbia? Ze wspaniałymi dodatkami, aromatyczne, po prostu doskonałe! Idealne, kiedy będziemy mieć ochotę na coś słodkiego. Warto wiedzieć, w jaki sposób możemy sami przyrządzić znakomite kawy deserowe w zaciszu swojego domu. Pora na kilka ciekawych, lecz prostych w wykonaniu przepisów! Zapraszamy do lektury! Kawa szwarcwaldzka: Do jej przygotowania potrzebujemy następujących składników: 1 filiżanka gorącej esencjonalnej kawy 2 łyżki stołowe syropu czekoladowego 1 łyżka syropu z wiśni maraskino Bita śmietana do przybrania Tarta czekolada do przybrania Wiśnia maraskino Przygotowanie: Serwować w filiżankach z chińskiej porcelany lub w irlandzkich szklankach do kawy. Na dno gorącej filiżanki nalać syrop czekoladowy, następnie nalać kawę i syrop z wiśni maraskino. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę, posypać czekoladą i udekorować wiśnią. Smak tego specjału przywodzi na myśl klasyczne ciasto szwarcwaldzkie. Czas na mokkę: Mokka jest klasyczną kawą czekoladową. Tradycjonaliści uważają, że należy ją parzyć wyłącznie z kawy etiopskiej, a najlepsza to Arabica Mocha. Składa się na nią 1/3 espresso, 1/3 gorącej czekolady i 1/3 gorącego spienionego mleka. Wszystkie składniki łączymy w filiżance. Można zaszaleć i przybrać bitą śmietaną (wtedy mleko nie musi być spienione). Na końcu posypujemy kakao. Mokka najlepiej smakuje słodka. Dowiedzmy się, jak przygotować kawę Borgia: Będziemy potrzebować następujących składników: 1 filiżanka gorącej esencjonalnej kawy 1 filiżanka gorącej czekolady Słodka bita śmietana Tarta skórka pomarańczowa Cafe Borgia to kolejny po Mokce bardzo znany przepis na kawę czekoladową. Do gorącej filiżanki musimy wlać kawę i czekoladę. Na wierzch zaś nakładamy bitą śmietanę i posypujemy skórką pomarańczową. Czas na przepis na pyszną kawę pomarańczową! Składniki: Plaster pomarańczy 1 filiżanka gorącej esencjonalnej kawy 1 filiżanka gorącej czekolady Bita śmietana do przybrania Mielony cynamon Wykonanie: na dno dużej, gorącej filiżanki położyć plaster pomarańczy, wlać kawę i czekoladę. Przybrać bitą śmietaną i posypać cynamonem. Wielbiciele korzennych przypraw dodają szczyptę cynamonu do samego naparu, należy jednak uważać, by nie było go zbyt wiele. A jak przygotować wyśmienitą kawę meksykańską? Składniki: 1 łyżka syropu czekoladowego Cynamon Gałka muszkatołowa 1 łyżeczka cukru 1 filiżanka mocnej kawy Na dno gorącej filiżanki wlać syrop czekoladowy, dodać szczyptę cynamonu i odrobinę gałki muszkatołowej, dodać kawę....

Więcej...
Kopi Luwak – Najdroższa kawa świata.

Kopi Luwak – Najdroższa kawa świata.

Najdroższa kawa świata, kopi luwak. Za jej kilogram trzeba zapłacić nawet tysiąc euro. Co warto o niej wiedzieć? Zwykle za kilogram dobrej kawy płacimy kilkadziesiąt złotych. Istnieje jednak gatunek warty nawet 1000 euro za 1000 gramów! To najdroższa kawa świata, zwana inaczej kopi luwak. Dowiedzmy się zatem, co świadczy o jej wyjątkowości, w jaki sposób się ją pozyskuje. Co takiego ma w sobie najdroższa kawa świata? Kopi luwak to gatunek uprawiany w Azji południowo – wschodniej. Jednak, by dobrze opisać tę kawę, musimy wspomnieć także o pewnym zwierzęciu z rodziny łaszowatych. Tak, tak, to nie pomyłka. Skoro przywołana jest najdroższa kawa świata, warto dowiedzieć się czegoś na temat uroczego łaskuna muzanga. Otóż zwierzę to wprost uwielbia dojrzałe owoce kawowca. Jednak jego organizm nie jest w stanie strawić ich w całości – jedynie miąższ. Nasiona zaś pozostają w swej pierwotnej formie. Ziarna po wstępnym nadtrawieniu i działaniu enzymów trawiennych zostają przez łaskuna wydalone. Co dalej się z nimi dzieje? Następnie ziarna zostaną pieczołowicie umyte, a potem palone tradycyjnymi metodami. Warto wspomnieć, iż gdy przejdą one przez układ pokarmowy uroczego łaskuna, tracą goryczkę, zyskując jednocześnie bardzo łagodny, subtelny smak. Kto zajmuje się pozyskiwaniem ziaren kawy kopi luwak? Jest to głównie ludność pochodząca z indonezyjskich wysp (takich, jak chociażby Sumatra, Celebes, Jawa) oraz z Wietnamu i Filipin. Warto wiedzieć, iż na rynku pojawiło się sporo podróbek najdroższej kawy świata. Zawartość ziaren wydalonych przez łaskuna muzanga wynosi w nich jednak zwykle około 50 %. Niektórzy zaczęli hodować zwierzątko w zamknięciu, dając mu do jedzenia jedynie owoce kawowca. Jednak jakość tak powstałej kawy pozostawia wiele do życzenia – łaskunowi bowiem brakuje wówczas zróżnicowanej diety, przez co trawienie nie odbywa się tak, jak w warunkach naturalnych. Na zakup najdroższej kawy świata nie każdy z nas może sobie pozwolić, to pewne. Każdy smakosz chciałby jednak przynajmniej raz w życiu jej spróbować, by móc wyrobić sobie opinię. Niektórzy zachwycają się delikatnym smakiem i aromatem kawy kopi luwak. Inni zaś twierdzą, iż nie jest warta aż tak wysokiej ceny. Cóż – pozostaje jedynie samemu przekonać się, czy najdroższa kawa świata to dla nas rzeczywiście...

Więcej...
Kochamy kawy mrożone

Kochamy kawy mrożone

Znakomite kawy mrożone najlepiej orzeźwią nas w gorący, wakacyjny dzień. Przeczytajmy zatem, jak możemy sami je przygotować i cieszyć się ich wyśmienitym smakiem. W okresie letnich upałów każdy z nas pragnie orzeźwienia i ochłody. Dlatego też najlepszym napojem okazują się wtedy przepyszne kawy mrożone. Możemy przygotować je na szereg różnych sposobów, z takimi dodatkami, na jakie mamy ochotę. Czy trudno jest zrobić kawy mrożone? Nie! Mamy nadzieję, że przekonają się Państwo o tym dzięki naszym przepisom. Zaczynajmy! Dowiedzmy się najpierw, jak przygotować klasyczną kawę mrożoną: Składniki: 2 jajka 2 żółtka 15 dag cukru ½ litra mleka wanilia 1 łyżka kawy Sposób przygotowania: z jaj, żółtek, cukru i mleka ubić w mikserze masę mleczną jak do lodów. Następnie połączyć ją ze świeżo parzoną, mocną kawą (1 filiżanka) i włożyć do zamrażalnika na godzinę. Wyjąć z zamrażalnika i ponownie miksować przez kilkanaście sekund. Znów umieścić w zamrażalniku i mrozić, aż osiągnie konsystencję półpłynną. Jeśli zbyt mocno zamarznie- ponownie miksować. Serwować w wysokich szklankach. Można fantazyjnie przybrać bitą śmietaną. A w jaki sposób przyrządzimy miętową mokkę na lodzie? Przeczytajmy! Składniki: 2 łyżki stołowe syropu czekoladowego 3 filiżanki świeżo zaparzonej kawy 1 filiżanka mleka kropla ekstraktu miętowego 1 łyżka stołowa kruszonego lodu listek mięty do przybrania Jak ją przygotować: syrop czekoladowy, kawę, mleko, ekstrakt miętowy i lód zmiksować aż do spienienia. Serwować w wysokiej szklance udekorowanej listkiem mięty i słomką. Znakomicie smakuje jako orzeźwiający napój późnym popołudniem. Mokka aksamitna- jak ją przyrządzić? Składniki: po 1 gałce lodów: czekoladowych, waniliowych, kawowych 1 filiżanka świeżo palonej, mocnej kawy bita śmietana do przybrania Do szklanki nałożyć lody i nalać gorącej kawy, przybrać bitą śmietaną. Często Mokkę serwuje się, podając oddzielnie lody z bitą śmietaną i oddzielnie filiżankę z gorącą kawą. Dla osób liczących kalorie polecamy zastąpienie lodów jogurtem i kruszonym lodem. Banana Coffee – jak przygotować ten rodzaj mrożonej kawy? Składniki: 1 banan 1 filiżanka zimnej ,esencjonalnej kawy 1 łyżeczka cukru 1 gałka lodów waniliowych Sposób przygotowania: banana, kawę i cukier zmiksować na wysokich obrotach. Gdy mieszanina będzie miała jednolitą konsystencję, dodać lody i ponownie miksować na obrotach średnich, aż do uzyskania gęstej jak śmietana masy. Serwować w wysokich szklankach. Na koniec dowiedzmy się, jak przyrządzić Chocomalt: Składniki: 1 filiżanka zimnej, esencjonalnej kawy 1 filiżanka mleka...

Więcej...
Ekologiczna uprawa kawy.

Ekologiczna uprawa kawy.

Tradycyjna, ekologiczna uprawa kawy staje się w ostatnich latach coraz bardziej popularna. Sprawdźmy zatem, czym się charakteryzuje i na czym dokładnie jest oparta. Wiele osób pragnie, by ich życie było jak najbliższe naturze, ekologiczne. Dlatego tradycyjna, ekologiczna uprawa kawy zyskała w ostatnich latach szereg zwolenników. Dowiedzmy się zatem, na czym polega i jakie płyną z niej korzyści! Ekologiczna uprawa kawy to tak naprawdę nic innego, jak sposoby znane od wieków. Wiele lat temu plantacje kawowca nie miały nic wspólnego z mechanizacją, osiąganiem wysokich plonów (niekiedy kosztem jakości). Niewielkie, tradycyjne plantacje najczęściej zacienione były drzewami. Czy używano jakichkolwiek środków chemicznych, by drzewka rosły lepiej? Oczywiście, że nie! Jedynym nawozem był wówczas naturalny nawóz zwierzęcy połączony z tradycyjnym kompostem (który rzecz jasna pochodził z gospodarstwa właściciela plantacji). Taka uprawa kawy korzysta także z odpadków powstałych w wyniku obróbki kawowca – jako naturalny kompost znakomicie służą bowiem takie elementy, jak wykorzystany już miąższ owoców, gałęzie czy liście. Pamiętać musimy, iż ekologiczna uprawa kawy to taka, która nie wiąże się z żadnym sztucznym nawożeniem. Oznacza to zarazem brak chemicznych środków ochrony roślin, czyli pestycydów. Jednak, kiedy pijamy kawę z plantacji ekologicznej, mamy pewność, iż jest ona w stu procentach naturalna i zdrowa. Wiadomo, iż musimy zapłacić za nią nieco więcej niż za produkt z plantacji przemysłowej. Dlaczego tak się dzieje? Choćby dlatego, iż ekologiczna plantacja rodzi znacznie mniej kawy niż przemysłowa (zwykle w granicach 1200 kg z hektara, gdy przemysłowa może dostarczyć jej z jednego hektara nawet około 4000 kg). Fani ekologicznego, zdrowego stylu życia nie zważają jednak na cenę, pragną bowiem spożywać jak najwięcej produktów naturalnego pochodzenia, uprawianych z dala od wszelkiego rodzaju pestycydów. Bardzo często na plantacjach ekologicznych nadal kultywuje się tradycyjny, ręczny zbiór. Tego typu uprawy usytuowane są najczęściej na terenach wyżynnych oraz górskich. Warto spróbować kawy ekologicznej, uprawianej na naturalnych plantacjach – chociażby po to, by ocenić, czy jej smak różni się od tej, która pochodzi z upraw...

Więcej...
Aromatyczne kawy gorące

Aromatyczne kawy gorące

Kawy gorące – poznajmy najlepsze przepisy. Dowiedzmy się, jak przygotować austriacką kawę korzenną czy też Englisch Breakfast Coffee. Polacy najczęściej pijają kawy gorące. Rano, zaraz po przebudzeniu, by dobrze zacząć dzień. Po południu, aby rozkoszować się ich smakiem. Wieczorem – by nadal mieć mnóstwo energii do działania. Uwielbiamy kawy gorące. Lecz jak je przygotować, by były eksplozją znakomitego smaku i aromatu? Poznajmy kilka niezwykle oryginalnych, ciekawych przepisów na kawy gorące. Serdecznie zapraszamy do lektury! Austriacka kawa korzenna – smakuje wybornie. Dowiedzmy się, jak ją przygotować. Składniki: 4 paski skórki pomarańczowej (7×1 cm) 4 paski skórki cytrynowej (2×1 cm) 20 goździków 4 łyżki zmielonej kawy (najlepiej Arabica La Pastora Dotta Tarrazu) 1/3 litra zimnej wody Sposób przyrządzania: do dzbanka włożyć paski skórek pomarańczowych i cytrynowych oraz goździki. Kawę wsypać do filtra i zaparzyć. Po upływie ośmiu minut kawę można rozlać do kubków. Głęboki aromat złagodzony zostanie przez nuty cytrusowe i korzenne. W razie potrzeby dosłodzić do smaku. Wiedeńska korzenna gwiazda – ta kawa jest niezwykle oryginalna. Smakuje wybornie zwłaszcza w chłodne dni. Sprawdźmy zatem, czego potrzebujemy, by móc przygotować ją we własnym domu: Składniki: 4 laski cynamonu 8 goździków 8 jagód ziela angielskiego 8 łyżek zmielonej kawy (najlepiej Arabica San Juan Antiqua) 1 filiżanka bitej śmietany cynamon Sposób przyrządzania: laski cynamonu, goździki i ziele angielskie wrzucić do dzbanka. Odmierzyć wodę do zaparzenia 8 filiżanek kawy. Kawę wsypać do filtra i zaparzyć. Odczekać około 8 minut, a następnie rozlać kawę do gorących filiżanek, przybrać bitą śmietaną i posypać cynamonem. To doskonale rozgrzewająca kawa na długie zimowe wieczory. English Breakfast Coffee – ta wspaniała kawa pita jest przez mieszkańców Wysp Brytyjskich z wielkim upodobaniem. O poranku smakuje wprost niebiańsko. Spróbujmy przygotować ją sami, by poczuć nieco angielskiego klimatu w swoim domu. To nic trudnego! Składniki: 12 dkg świeżych fig (4-6 owoców) 25 dkg ziarnistej kawy (najlepiej indyjskiej Plantation A, ewentualnie kenijskiej AA Plus Superstar, etiopskiej Djimah lub Mocha) 25 dkg kawy ziarnistej (najlepiej kolumbijskiej Excelso, Supremo lub Pensylvania) Sposób przygotowania: figi umyć i pokroić na drobne cząstki (około 0,5 cm). Wstawić do piekarnika o temperaturze 150 stopni i prażyć przez 1-2 godziny. Ziarna zmieszać z prażonymi figami, zmielić i przechowywać w zamrażarce w pojemniku hermetycznym. Taki sposób przechowywania pozwoli utrzymać aromat przez...

Więcej...
Znani wielbiciele kawy.

Znani wielbiciele kawy.

Znani wielbiciele kawy – warto wiedzieć, którzy wielcy aktorzy, reżyserzy czy politycy uwielbiają ten kultowy napój i w jaki sposób go przyrządzają. Smakosze kawy na świecie – są ich miliony. Nie wyobrażają sobie rozpoczęcia nowego dnia bez filiżanki mocnego espresso czy delikatnego cappuccino. Także osoby znane z pierwszych stron gazet uwielbiają ten szlachetny napar. Dowiedzmy się zatem, kim są znani wielbiciele kawy! Gwiazda Hollywood Audrey Hepburn słynęła ze swojego wielkiego umiłowania kawy. Bardzo często fotografowana była z jej filiżanką w dłoniach. Doszło nawet do sytuacji, iż reżyserzy filmów, w których grała, pozwalali na to, by jej postaci także często pijały kawę. Dzięki temu aktorka mogła rozkoszować się jej smakiem niezwykle często. Ci, którzy znali Audrey, potwierdzają, iż nie gardziła żadnym gatunkiem kawy. Sięgała często zarówno po mocno espresso, jak i delikatne i subtelne latte macchiato, a także cappuccino. Znani wielbiciele kawy to także politycy. Nie wszyscy zapewne wiedzą, iż jej wielkim smakoszem był Winston Churchil. Do historii już przeszła anegdota mówiąca o tym, iż gdy Lady Astor powiedziała do niego: „ Winston, gdybyś był moim mężem, zatrułabym twoją kawę”, ten bez wahania odpowiedział: ”Nancy, gdybyś była moją żoną, wypiłbym ją”. Z umiłowania kawy słynęła także księżna Diana. Co ciekawe – bardzo lubiła pijać ją wśród zwykłych ludzi, nie w gronie dyplomatów czy towarzyskiej elity z pierwszych stron gazet. Zamawiała zwykle latte albo małą czarną. Z chęcią przesiadywała w kawiarence blisko Kensington Palace. Po jej śmierci nazwę lokalu zmieniono na „Cafe Diana”. Wielbiciel kawy (a konkretnie mocnego espresso) to słynny aktor Hollywood Colin Farrel. Współpracownicy mawiają, że gdy tylko ma on chwilę przerwy podczas zdjęć, zaraz wybiera się do jakiejś kawiarenki. Quentin Tarantino to także wielbiciel kawy. Najchętniej pija tę robioną samodzielnie, z odrobiną mleka. Jak widać nie tylko zwyczajni obywatele kochają kawę. Uwielbiają ją także popularne postaci, znane z pierwszych stron gazet. Nietrudno wszak się temu dziwić – ten znakomity, aromatyczny napój łączy ludzi, niezależnie od tego, kim...

Więcej...