Kawa z mlekiem

Kawa z mlekiem

Uwielbiamy kawy z mlekiem od zawsze. Kochamy ich delikatny i subtelny smak. Na szczęście łatwo możemy przygotować je w domu.

Polacy niezwykle chętnie sięgają po kawy z mlekiem. Uwielbiamy bowiem ich niezwykle subtelny, delikatny smak. Jakie kawy z mlekiem możemy przygotować we własnym domu? Zapraszamy do lektury!

Kawa z mlekiem

Kawa z mlekiem

Cappuccino – włoski specjał kawowy z dodatkiem spienionego mleka (rzadziej z bitą śmietaną) i szczyptą sypkiej czekolad lub kakao dla ozdoby. Podawane często z gałką lodów do smaku. Nazwa napoju pochodzi od brązowo- czerwonego habitu mnichów kapucynów, którzy wynaleźli ten rodzaj kawy. Świeżo zaparzone Cappuccino jest wlewane do dużej filiżanki, następnie naczynie napełnia się do górnej krawędzi świeżo spienionym mlekiem i na końcu ozdobione szczyptą naturalnego kakao.

Włosi rozróżniają kilka sposobów podawania kawy Cappuccino. W zależności od upodobań proszą o Cappuccino senza schiuma (bez pianki), Cappuccino chiaro (z mniejszą ilością kawy, zaś większą ilością mleka) lub Cappuccino scuro (z mniejszą ilością mleka).

Cafe au Lait – to francuska wersja kawy mlecznej. Najprawdziwszą przyrządza się, przeparzając przez kawę mleko. Potrzebne jest jednak do tego specjalne urządzenie, którym dysponują jedynie specjalistyczne kawiarnie. Na co dzień Cafe au Lait przygotowuje się z kawy i spienionego mleka. Ogromne znaczenie mają proporcje mleka oraz kawy. W Cafe au Lait proporcja ta wynosi 1:1. Zwykle dopełnia się kawę spienionym mlekiem i posypuje odrobiną czekolady. Tradycjonaliści uważają jednak, że prawidłowo serwuje się Caffe au Lait, podając kawę i dwa dzbanuszki : ze spienionym mlekiem i kawą. Następnie należy nalać oba składniki jednocześnie, aby strumienie ich się krzyżowały.

Czas na kolejny przysmak – Caffe Latte. To następna klasyczna kawa włoska. Składa się z mleka i kawy w proporcji 1:1. Do wysokiej, żaroodpornej szklanki należy nalać mleko i spienić je, następnie do dzbanuszka z dzióbkiem wlać zaparzone espresso i delikatnie nalać do mleka (do brzegu szklanki). Kawa i mleko powinny się rozwarstwić, wówczas na dnie szklanki będzie mleko, potem 1,5 – 2 cm warstwa kawy i na wierzchu piana mleczna. Można ewentualnie łyżeczką dołożyć pianki mlecznej, by zakryć miejsce, w którym wlewaliśmy kawę. Pierwsze przyrządzenie Latte może być trudne, lecz jeśli temperatura mleka będzie odrobinę niższa niż temperatura kawy, łatwiej będzie osiągnąć zamierzony efekt. Działają tu bowiem najprostsze prawa fizyki, według których płyn o niższej temperaturze zawsze utrzymuje się w niższych warstwach.

Latte Macchiato – to kolejna wariacja na temat kawy mlecznej. Polega na dodaniu odrobiny espresso do gorącego, spienionego mleka. Serwujemy w wysokich szklankach.

I na koniec Espresso con Panna – jak je przygotować? Wystarczy tylko klasyczne włoskie espresso udekorować bitą śmietaną.

Po przeczytaniu owego tekstu zapewne nikogo nie będzie dziwił fakt, iż Polacy tak kochają kawy z mlekiem. Zniewalają swym delikatnym smakiem!

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *