Przepyszne kawy deserowe

Przepyszne kawy deserowe

Kochamy kawy deserowe. Przygotowujemy je zawsze, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Poznajmy przepisy na proste i pyszne kawy deserowe.

Przepyszne kawy deserowe – któż z nas ich nie uwielbia? Ze wspaniałymi dodatkami, aromatyczne, po prostu doskonałe! Idealne, kiedy będziemy mieć ochotę na coś słodkiego.

Kawa deserowa

Kawa deserowa

Warto wiedzieć, w jaki sposób możemy sami przyrządzić znakomite kawy deserowe w zaciszu swojego domu. Pora na kilka ciekawych, lecz prostych w wykonaniu przepisów! Zapraszamy do lektury!

Kawa szwarcwaldzka:
Do jej przygotowania potrzebujemy następujących składników:
1 filiżanka gorącej esencjonalnej kawy
2 łyżki stołowe syropu czekoladowego
1 łyżka syropu z wiśni maraskino
Bita śmietana do przybrania
Tarta czekolada do przybrania
Wiśnia maraskino
Przygotowanie: Serwować w filiżankach z chińskiej porcelany lub w irlandzkich szklankach do kawy. Na dno gorącej filiżanki nalać syrop czekoladowy, następnie nalać kawę i syrop z wiśni maraskino. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę, posypać czekoladą i udekorować wiśnią. Smak tego specjału przywodzi na myśl klasyczne ciasto szwarcwaldzkie.

Czas na mokkę:
Mokka jest klasyczną kawą czekoladową. Tradycjonaliści uważają, że należy ją parzyć wyłącznie z kawy etiopskiej, a najlepsza to Arabica Mocha. Składa się na nią 1/3 espresso, 1/3 gorącej czekolady i 1/3 gorącego spienionego mleka. Wszystkie składniki łączymy w filiżance. Można zaszaleć i przybrać bitą śmietaną (wtedy mleko nie musi być spienione). Na końcu posypujemy kakao. Mokka najlepiej smakuje słodka.
Dowiedzmy się, jak przygotować kawę Borgia:
Będziemy potrzebować następujących składników:
1 filiżanka gorącej esencjonalnej kawy
1 filiżanka gorącej czekolady
Słodka bita śmietana
Tarta skórka pomarańczowa

Cafe Borgia to kolejny po Mokce bardzo znany przepis na kawę czekoladową. Do gorącej filiżanki musimy wlać kawę i czekoladę. Na wierzch zaś nakładamy bitą śmietanę i posypujemy skórką pomarańczową.

Czas na przepis na pyszną kawę pomarańczową!
Składniki:
Plaster pomarańczy
1 filiżanka gorącej esencjonalnej kawy
1 filiżanka gorącej czekolady
Bita śmietana do przybrania
Mielony cynamon
Wykonanie: na dno dużej, gorącej filiżanki położyć plaster pomarańczy, wlać kawę i czekoladę. Przybrać bitą śmietaną i posypać cynamonem. Wielbiciele korzennych przypraw dodają szczyptę cynamonu do samego naparu, należy jednak uważać, by nie było go zbyt wiele.

A jak przygotować wyśmienitą kawę meksykańską?
Składniki:
1 łyżka syropu czekoladowego
Cynamon
Gałka muszkatołowa
1 łyżeczka cukru
1 filiżanka mocnej kawy
Na dno gorącej filiżanki wlać syrop czekoladowy, dodać szczyptę cynamonu i odrobinę gałki muszkatołowej, dodać kawę. Bitą śmietanę utrzeć ze szczyptą cynamonu i gałki muszkatołowej oraz cukrem, następnie nałożyć na wierzch filiżanki z kawą. Prostsza i szybka w wykonaniu wersja polega na przybraniu kawy bitą śmietaną posypaniu korzennymi przyprawami.

Kawy deserowe – wyborne, z nutką słodyczy. Dlatego tak je uwielbiamy!

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *